DOLAR

34,5467$% 0.18

EURO

36,0147% -0.62

GRAM ALTIN

3.005,41%1,48

ÇEYREK ALTIN

5.110,00%0,95

TAM ALTIN

20.381,00%1,12

BİTCOİN

3407905฿%-0.13622

a

Adalet Bakanı Tunç'tan 'yeni anayasa' açıklaması

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Samsun Adli Tıp Kurumu hizmet binasının temel atma töreninde anayasa hakkında açıklamalarda bulundu.

 Samsun Adli Tıp Kurumu hizmet binasının temel atma töreni bugün gerçekleştirildi. Temel atma törenine katılan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç açıklamalarda bulundu. Yeni anayasanın gerekli olduğunu söyleyen Tunç’un açıklamaları şöyle:

YARGIMIZIN TARAFSIZLIĞI NOKTASINDAKİ SÜRDÜRMEYE DEVAM EDECEĞİZ

“Adaletin tesisi de hukuk devletiyle mümkündür. Hukuk devletinin de bağımsız ve tarafsız yargıyla mümkün olduğu tartışmasızdır. O nedenle yargımızın bağımsız ve tarafsızlığı noktasındaki güçlü yapısını sürdürmeye devam edeceğiz. Vatandaşlarımızın adalet hizmetlerinden en güzel şekilde faydalanabilmeleri, adil, etkin işleyen bir yargı sistemi için 21 yıldan bu yana önemli mesafeler aldık. Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığıyla ilgili eleştiride bulunanların öncelikle geçmiş Türk hukuk tarihini hatırlamalarında fayda var. Yargımızın değişik zamanlarda nasıl sınavlar verdiğini ya da veremediğini, yargının geçmişte nerelerde durduğunu, 12 Eylüllerde, 27 Mayıslarda, 28 Şubatlarda yargı tarafsızlığından, bağımsızlığından bahsedilip bahsedilemeyeceğini vicdanı olan herkes takdir eder”

GECE GÜNDÜZ ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ

“15 Temmuz’da yargımızın durduğu yere, milletimizle beraber darbeciler karşısında yargının durduğu yere baktığımız zaman, yargımız bugün her zamankinden daha tarafsız, bağımsız ve hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, milli iradeye inanan yargı mensuplarımız, 24 bin hakim ve savcımız var. Tabii ki içlerinde hatalı kararlar verenler olabilir ama bu hatalı kararların da düzeltilme mekanizmaları yine yargı içinde mevcut. O nedenle bir kararı, iki kararı ortaya çıkararak, öne alarak, cımbızla çekerek tüm yargıyı çürümüşlükle, bağımsız olmamakla, tarafsız olmamakla suçlamak 24 bin hakim ve savcımıza, gece gündüz çalışan bu kardeşlerimize büyük haksızlık. O nedenle yargımızın işleyişini daha etkin hale getirmek, adalet sisteminin tesisi anlamında gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz.”

ANAYASA’DA KADIN VE ÇOCUK HAKLARI YOKTU

Bu Anayasa’da kadın ve çocuk hakları yoktu. Bunların hepsi son yapılan değişikliklerle girdi. Engelli, gazi, şehitlerimizin hakları, yaşlıların hakları, yaptığımız değişikliklerle oldu. Yine bilgi edinme hakkından tutun, vatandaşlarımızın idarenin iş ve işlemleriyle ilgili başvurabilecekleri Kamu Denetçiliği Kurumunun kurulmasına, özel hayatın korunmasıyla ilgili kişisel verilerin korunmasına varıncaya kadar tüm bunlar son dönemde Recep Tayyip Erdoğan hükümetlerinde Anayasamızda yerini alan, temel hak ve özgürlükleri genişleten düzenlemeler. Askeri yargı vardı. Siviller askeri yargıda yargılanırdı.

Böyle bir demokrasi, böyle bir hukuk devletiydi. Askeri yargıyı kapattık. Askeri Yüksek İdare Mahkemeleri, Devlet Güvenlik Mahkemeleri, Özel Yetkili Mahkemeler… Tüm bunlar tarihe karıştı. Yargı birliğini sağladık. Anayasa Mahkememizin, Hakimler, Savcılar Kurulunun, Milli Güvenlik Kurulunun, Yüksek Askeri Şuranın yapısını… Tüm bunlar demokratik hukuk devleti ilkesine uyarlandı, uygun hale getirildi. Tüm bu yaptığımız değişiklikler, Anayasa’mızdaki vesayetçi ruhu azalttı ama tamamen ortadan kaldırmaya da yetmedi. Anayasa’mızda bugüne kadar yapılan değişiklikler madde sayısından daha fazla.

TEMEL KANUNLARIMIZIN TAMAMINI DEĞİŞTİRDİK

“İhtiyaca cevap veren bir mevzuat, çağın gereklerine cevap veren bir mevzuat anlamında da temel kanunlarımızın tamamını değiştirdik. 80 yıldan bu yana uygulanan, artık çağın ihtiyaçlarını görmekte eksik kalan hususlar vardı. Tüm bunlar ortadan kaldırıldı ve tüm temel kanunlarımız, Türk Ceza Kanunumuz, Borçlar Kanunumuz, Hukuk Muhakemeleri Kanunumuz, Ceza Muhakemesi Kanunumuzun tüm temel mevzuatımızı yeniledik. Mevzuatı yenilemek yeter mi? Elbette ki yetmez. Bu mevzuatın uygulanacağı fiziki mekanları da yeniledik, daha çağdaş hale getirdik. 76 müstakil adliye sarayı varken, bugün adliye sarayı sayısını müstakil 366’ya çıkardık ve teknolojinin tüm imkanlarıyla, UYAP, SEGBİS, görüntülü duruşma, bunlarla donattık, güçlendirmeye devam ediyoruz.”

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Cemal Enginyurt'tan Can Atalay'a destek: Adalet istiyorsan AKP'li olacaksın!

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.