MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 4 Eylül'de Sivas'a mitinge gideceği ve oradan erken seçim çağrısı yapacağı iddialarının ardından Abdulkadir Selvi de kulislerde bir erken seçim havası olduğunu belirtti.

İŞTE ABDULKADİR SELVİ'NİN YAZISINDAN İLGİLİ BÖLÜM

Türkiye'nin 3 Kasım 2022 ve 18 Haziran 2018'de erken seçim yapmasının önünü açan Devlet Bahçeli de birkaç kez ısrarla, 'Erken seçim yok. Seçimler zamanında yapılacak' diye deklare etti.

Ama AK Parti'nin geçen hafta sürpriz bir şekilde MYK toplantısı yapması siyasi kulisleri hareketlendirdi. Toplantıdan sonra Parti sözcüsü Ömer Çelik'in 'Seçim takviminde değişiklik yok. Seçimler zamanında yapılacak' demesine rağmen erken seçim kuşkusu oluştu.

Erdoğan ve Bahçeli defalarca, 'Erken seçim yok' dedi.

YENİ SEÇİM YASASI

İktidar, 6'lı masanın ittifak planlarını bozan yeni seçim yasası çıkardı.

Anayasa'nın 67. maddesine göre yeni seçim yasasıyla 1 yıl içerisinde seçimlere gidilemeyeceği hükmü yer alıyor. 6 Nisan 2023 tarihine kadar yapılacak bir seçimde yeni yasa uygulanamıyor.

Erken seçime gidilirse, ittifaklara imkan veren ve muhalefete yarayan eski seçim yasası geçerli olacak. O zaman yeni seçim yasası neden çıkarıldı?

İKTİDAR MİLLETVEKİLLERİ

Buna rağmen kulislerde acaba iktidar baskın seçime mi hazırlanıyor duygusu oluştu.

En çok da iktidar partisi milletvekilleri gözlerini dört açtı, ne olup bittiğini anlamaya çalışıyor.

Hatta içlerinde, 'Bir de Meclis 1 Ekim'i beklemeden erken toplantıya çağrılırsa seçim kararı alınabilir' diyenler mevcut. Biliyorsunuz en az 60 gün önceden seçim kararının alınması gerekiyor.

Meclis eylülde toplanıp seçim kararı alırsa kasımın herhangi bir tarihinde seçim yapılmasına bir engel yok.

SEÇİM KUŞKUSU

Erken seçim olabileceğini söyleyenler şu gerekçelere dayandırıyorlar:

İsrail Dışişleri Bakanı yine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef aldı İsrail Dışişleri Bakanı yine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef aldı

1- 6'lı masa cumhurbaşkanı adayı belirleyemedi. Ayrıca Türkiye'nin sorunlarına yönelik çözüm önerileri oluşturup bir cazibe merkezi oluşturamadı.

2- Cumhurbaşkanı adayının belirleneceği zaman 6'lı masada bir çatlak oluşabilir.

3- Ekonomi en önemli gündem maddesi olmasına rağmen yakıcı etkisi azalmaya başladı.

4- Asgari ücrette ara zam, memur ve emeklilere enflasyonun üstünde artış sağlanması, tarım ürünlerinin taban fiyatları siyasi iklimi değiştirdi.

5- AK Parti oyları son iki aydır tekrar yükselişe geçti. Seçmen muhalefetten umduğunu bulamadı. Tekrar AK Parti'ye dönmeye başladı.

6- Cumhurbaşkanı Erdoğan tahıl koridoru başta olmak üzere uluslararası krizlerde çözümün adresi oldu.

7- Siyasi iklimi pozitife döndürmüşken, zorlu kış ayları ve Rusya-Ukrayna savaşının ne getireceği bilinmediği için haziranı beklemeden seçime gitmek mantıklı olabilir.

Erken seçimi savunanlar bu tezleri sıralıyorlar.

SEÇİM HAZIRLIKLARI MI

Sürpriz bir MYK toplantısı yapılması erken seçim hazırlığı olarak yorumlanmaz. Zaten AK Parti strateji ekibi bir süredir seçim stratejisine ilişkin çalışmalar yapıyor. Ayrıca yukarıdaki sayılan olumlu gelişmeler tamam ama seçim kazanmaya yetmeyebilir. Daha yapılması gerekenler var. AK Parti, seçime doğru toplumu şaşırtacak hazırlıklar yapıyor.

Ama AK Parti ve MHP'nin ayrı ayrı seçim beyannamesi hazırlıklarına başlaması, AK Parti'nin seçimlerde izlenecek stratejiyi şimdiden tartışmaya başlaması da üzerinde durulmaya değer bir nokta.