DOLAR

34,5467$% 0.18

EURO

36,0147% -0.62

GRAM ALTIN

3.005,41%1,48

ÇEYREK ALTIN

5.110,00%0,95

TAM ALTIN

20.381,00%1,12

BİTCOİN

3368372฿%-1.86682

a

Roni Margulies hayatını kaybetti: Roni Margulies kimdir, kaç yaşında, nereli?

Roni Margulies, kanser nedeniyle İstanbul'da vefat etti. Filistin halkının mücadelesiyle bilinen Roni Margulies'in vefat haberi edebiyat dünyasını yasa boğarken Roni Margulies kimdir, neden öldü, Yahudi mi gibi sorular da gündeme geldi.

Roni Margulies, uzun süredir mücadele ettiği kanser sebebiyle İstanbul’da hayatını kaybetti. 1970’lerin önde gelen şairlerinden biri olan Margulies, baba tarafından Aşkenaz ve anne tarafından Sefarad Yahudisi kökenliydi ve Filistin halkının mücadelesine destek veren bir aydın olarak biliniyordu. Şair, yazar, gazeteci ve aktivist Roni Margulies’in vefatını yazarı olduğu internet sitesi Serbestiyet duyurdu.

68 yaşında hayata gözlerini yuman Roni Margulies, uzun süredir kanserle mücadele ediyordu ve ne yazık ki bu hastalık sonucunda hayatını kaybetti.

Margulies’in ölümü, edebiyat dünyasında büyük bir kayıp olarak değerlendirildi. Şiirlerinde sıklıkla toplumsal sorunları ve insan ilişkilerini ele alan Margulies, edebiyata ve düşünce dünyasına katkılarıyla tanınan bir isimdi.

Roni Margulies’in ölümüyle ilgili sosyal medyada ve kültür-sanat çevrelerinde üzüntü ve başsağlığı mesajları paylaşılmıştır. İstanbul’da düzenlenecek cenaze töreniyle Margulies’in anısına saygı gösterilecektir.

Edebiyata ve toplumsal konulara duyarlılıkla yaklaşan bir şair olarak hatırlanacak olan Margulies, vefat haberinin ardından edebiyat dünyasında şöyle anıldı:

ÖMER ERDEM: Roni Margulies ender adamlardan biriydi. Ruhu şad olsun. Merakçı zekasıyla yazdığı kitaplar yaşasın…

SEMİH GÜMÜŞ: Roni Margulies’i kaybettik. Çok sevdiğim bir arkadaşımdı. Özel bir insandı, düşüncelerinden ödün vermez bir sosyalist, iyi bir şair, çevresine ışık saçan bir karakter, çok bilgili, görgülü, onunla konuştuklarımı başkasıyla konuşamayacağım bildiğim arkadaş. O kadar üzücü ki…

YILDIZ RAMAZANOĞLU: Kalemini hak ve adalet için kullanmış, özü sözü bir şair yazar eylem adamı, başta Filistin ezilen halkların savunucusu Roni Margulies vefat etti. Birlikte Taksim’de ABD’nin Irak işgaline karşı bildiri okuduğumuz an hayatımın unutulmazlarından. Rahmet olsun.

ALİ EMRE: İnsafın, vicdanın, edebiyatın ve tanıklığın için teşekkür ederiz. Hoşça kal Roni.

Roni Margulies Kimdir

1955’te İstanbul’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Şişli Terakki’de tamamladı ve 1972’de Robert Koleji’nden mezun oldu.  İngiltere’de iktisat eğitimi aldı. Uzun yıllar Londra’da yaşadı. Şiir kitapları çoğunlukta olmak üzere, anı, çeviri, edebiyat, siyaset ve tarih alanlarında kitaplar yazdı. Margulies’in son kitabı ‘Türk’ün Hizmetçisi – Türkiye’de Azınlık Olmak’ 2020’de yayımlanmıştı.

Ted Hughes, Philip Larkin, Thom Gunn, Yehuda Amihay gibi şairlerden şiir çevirileri yaptı. Şiir ve şiir çevirileri 1975’ten itibaren başta Soyut olmak üzere Tan, Gergedan, Defter, Sombahar, Gösteri, Adam Sanat, Varlık gibi dergilerde yayımlandı.

İlk şiir kitabını 1991 yılında çıkaran Margulies’in 6 şiir kitabı, şiir çevirilerinden oluşan dört kitap, çocukluk anıları, siyasi tercümeler, edebiyat, siyaset ve tarih hakkında çok sayıda dergi ve gazete makalesi bulunuyor.

2002 yılında ‘Saat Farkı’ adlı eseri ile Yunus Nadi Şiir Ödülü’ne layık görüldü. Margulies, 2009-2013 tarihleri arasında Taraf gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP) üyesiydi.

Yayımlanmış bazı kitapları şöyle:

Her Rind Bilir (Remzi Kitabevi, 1991), Gün Ortasında (Korsan Yayınları, 1992), Mağrur Olma Padişahım (YKY, 1994), Bilirim Niye Yanık Öter Ney (YKY, 1996), ilk dört kitabını bir araya getirdiği Uzaklıklar (Adam Yayınları, 2000), Elsa (Adam Yayınları, 2000), Saat Farkı (Adam Yayınları, 2002), TK 1980 (YKY, 2006), Apollo Yılları (YKY, 2010). Deneme ve yazılarını Şiir, Yahudilik Vesaire (Kanat Kitap, 2004), Bugün Pazar, Yahudiler Azar (Kanat Kitap, 2006), Larda Yüzen Al Sancak (Kanat Kitap, 2007) ve Kalpsiz Dünyanın Kalbi (Kanat Kitap, 2009) adlı kitaplarda topladı. Ayrıca, Gülümser Çocukluğum Ardımdan (Adam Yayınları, 2000) adlı bir anı kitabı ve Manastır’da İlân-ı Hürriyet, 1908-1909 Fotoğrafçı Manakis Biraderler (YKY, 1997) adlı bir fotoğraf albümü de yayımlanan Margulies’in Türkçeye çevirdiği bazı şairler, Ted Hughes, Philip Larkin ve Yehuda Amihay.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Sema Silkin Ün tarihi camii için uyardı: Bu kış son kışı olabilir!

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.