34,5467$% 0.18
36,0147€% -0.62
3.005,41%1,48
5.110,00%0,95
20.381,00%1,12
3372544฿%-1.67808
Daha önce Tarsus’ta devlet eliyle gizmli bir kazı yapılmış ve kazıya dair hiçbir bilgi paylaşılmamış; daha sonra kazıda çalıştıklarını ifade eden iki arkeolog Tarsus’ta geçit kapısı olduğunu iddia etmişlerdi.
Tarsus kaısına benzer bir vaka bugünlerde Bolu’da yaşanıyor. Bolu’nun Mudurnu ilçesinde, Kovucak ilçesinde Tarsus’taki gizemli kazıyı anımsatan bir kazı çalışması başlatıldı. Bu kazının 3 aydır devam ettiği ancak hakkında resmi bir açıklama yapılmadığı belirtiliyor.
Kazı için Türkiye Taşkömürü Kurumu Zonguldak Üzülmez Müessese Müdürlüğü’nden getirilen 15 madenci kullanılıyor ve arazinin sahibi yaşlı çiftin dahi alana sokulmadığı bildiriliyor. Kazı alanında havalandırma ve jeneratör sistemleri kurulmuş olup, kazının gizli tutulduğu ve yoğun bir güvenlik önlemi alındığı ifade ediliyor. Ayrıca maden işçilerinin telefonlarının toplandığı ve bölgenin 24 saat güvenlik kamerası ile izlendiği, kazı yapılan bölgenin akşam saatlerinde mühürlendiği iddia ediliyor. Bu esrarengiz kazı daha önce definecilerin kazı yaptığı bir bölgede gerçekleştirilmiş ve yakalanan kişilere jandarma tarafından adli işlem başlatıldığı öğrenildi.
GİZEMLİ TARSUS KAZISI
Tarsus’taki gizemli kazı da tartışmalara yol açmıştır. Kazının 1 yıl boyunca 4 evin avlusunda 150 metrekarelik bir alanda gerçekleştirildiği ve ardından ani bir kararla sonlandırıldığı belirtiliyor. Kazı sırasında “30 ton altın var”, “30 altın şamdan bulundu”, “Roma İmparatoru Dakyanus’a ait hazine” gibi iddialar ortaya atıldı. İddiaya göre, kazıya katılan iki arkeolog ise ilginç bir açıklama yapmış ve orada geçit kapısı olduğunu ve bu kapıyla başka bir boyuta geçişi sağladığını iddia etti.
Tarsus’taki kazıyla ilgili şüpheli bir olay da yaşandı. Definecilerle kazıya katılan polis memuru Mithat Erdal’ın kendi silahıyla şakalaşırken ölmesi üzerine cinayeti itiraf eden Hüseyin Yasak 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ayrıca, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından İlçe Emniyet Müdürü’nün FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanmasıyla birlikte kazılar yeniden başladı.
Müze Kazıları Şubesi ise Tarsus’taki kazıyla ilgili olarak amorf durumda pişmiş toprak kandil parçası, çatı kiremiti, amphora parçaları gibi buluntuların olduğunu belirtti. Ancak Tarsus Müzesi Müdürlüğü tarafından hazırlanan uzman raporunda, bahsi geçen alanın III. Derece Arkeolojik Sit Alanı olduğu ve bilimsel olmayan herhangi bir kazı çalışmasının yapılamayacağı ifade edildi. Daha önce bu alanda kaçak kazıların gerçekleştirildiği ve güvenlik tedbirleri alınarak kurtarma kazılarının başlatıldığı bilgisi de raporda yer alıyor.
Sevilay Yılman ve Levent Gültekin arasında polemik! Erdoğan'ın ekonomi politikaları birbirlerine düşürdü