34,5467$% 0.18
36,0147€% -0.62
3.005,41%1,48
5.110,00%0,95
20.381,00%1,12
3398399฿%-0.49311
Mardin’in Kızıltepe ilçesinde bulunan Gurs Vadisi’ndeki tarihi Uluköy Mağarası‘nda gerçekleştirilen arkeolojik kazılarla 200 bin yıl öncesine ait önemli buluntulara ulaşma hedefleniyor. Uluköy Mağarası, geçmişte Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde yerleşim görmüş bir bölgede yer alıyor ve çeşitli tarihi kalıntıları barındırıyor.
Mardin Müze Müdürlüğü tarafından yönetilen ve Mardin Artuklu Üniversitesi’nden uzman ekiplerin katıldığı kazılar, mağaranın yaklaşık 23 metre uzunluğu, 16 metre derinliği ve 2,5 metre arkeolojik dolgu ile dolu olması nedeniyle zorlu bir süreç gerektiriyor. Kazı ekibi, murç ve çekiçler kullanarak geçmişin izlerini bulmaya çalışıyor.
Mardin Müze Müdürü Gani Tarkan liderliğinde yürütülen kazılarda, Paleolitik Çağ’a ait birçok çakmak taşından yapılmış kesici ve delici aletler ile yongalar bulunmuştur. Tarkan, kazılar sonucunda Paleolitik dönemin üç farklı evresine ulaşıldığını belirtmiş ve keşfedilen buluntuların önemine değinmiştir. Ekip, insana ait bir iskelet bulunması halinde bunun büyük bir heyecan kaynağı olacağını ifade etmiştir.
200 bin yıl öncesine kadar uzanan önemli ipuçlarına ulaşılması hedeflendiği kazının başkanı ve Müze Müdürü Gani Tarkan “Uluköy Mağarası’nda devam eden kazılarda Paleolitik dönemin 3 evresine de ulaştık. Paleolitik çağda insanların kullandığı kesici, delici aletler, yongalar gibi çakmak taşından elde edilmiş aletler ve buluntular çıkarılıyor. İnsana ait bir iskelet bulunursa bu bizim için çok heyecan verici olacak” dedi.
Uluköy Mağarası’ndaki kazılar, Mardin’in zengin tarihini daha da aydınlatmayı ve geçmişe ait önemli bilgiler sağlamayı amaçlamaktadır. Bu buluntular, bölgenin tarihsel ve kültürel mirasının daha iyi anlaşılmasına ve gelecek nesillere aktarılmasına yardımcı olacak.
'Ceviz Ağacı' ödüle doymuyor: Fazıl Soysal'a bir ödül de Fransa'dan