34,5467$% 0.18
36,0147€% -0.62
3.005,41%1,48
5.110,00%0,95
20.381,00%1,12
3398862฿%-0.45907
Avrupa Parlamentosu (AP) bugün Türkiye hakkında 2022 yılı raporunu kabul etti. Türkiye’nin AB üyeliğinin mevcut koşullar içinde başlayamayacağı belirtilen raporda AB’ye üyelik yerine ‘daha gerçekçi bir çerçeve’ bulunması önerildi.
Raporda Türkiye’nin temel haklar, hukukun üstünlüğü gibi konularda eleştiriler bulunurken, Türkiye ile işbirliği odaklı bir sürecin devam etmesi tavsiye ediliyor. Raporda ayrıca Türkiye’nin Ukrayna’daki savaşı kınaması takdir edilirken AB’nin Rusya politikası ile tam uyum içinde olması gerektiği belirtiliyor.
Türkiye’deki demokrasi, yargı ve medyanın bağımsızlığı ile farklı etnik ve dini gruplarla kadın ve LGBTİ haklarına yönelik iddiaların yer aldığı raporda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının tümüne uyma çağrısı yapıldı.
Türkiye’nin çevre ve iklim eylemiyle ilgili AB direktiflerine uyum konusunda daha fazla ilerleme kaydetmesi gerektiği de raporda vurgulanıyor.
Türkiye’nin AB için kilit önemdeki bölgelerden Batı Balkanlar ile özel bağlarının altının çizildiği raporda, Doğu Akdeniz’de son dönemde gerilimin azalmasına ilişkin olumlu ifadeler yer aldı.
Raporda Türkiye’nin, AB’nin dış politikasıyla birçok açıdan farklılık göstermeye devam ettiği kaydedilirken, Türkiye’nin Suriye, Irak ve Libya’da oynadığı role yönelik eleştirilere yer verildi.
Raporda ayrıca, Kıbrıs’ta tek çözümün, tek uluslararası yapıya sahip iki toplumlu, iki bölgeli bir federasyon temelinde olduğu öne sürüldü.
Türkiye’nin dünyanın en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yapma çabaları takdir edildiği raporda AB Komisyonu’na da Türkiye’ye daha fazla destek olması yönünde çağrı yapılıyor.
Dışişleri Bakanlığından AP raporuna sert tepki: Her zamanki sığ ve vizyonsuz yaklaşımları
Raporda Türkiye’nin siyasi, ekonomik, enerji ve dış politika açısından stratejik bir öneme sahip olduğu ve işbirliği üzerine inşa edilmesi gerektiği belirtiliyor.
Raporda ayrıca, Türkiye’den, İsveç’in NATO üyeliğini en kısa sürede onaylaması istendi.
Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinin “mevcut koşullar içinde” yeniden başlatılamayacağı belirtilen raporda, ilişkilerin geleceği için karşılıklı çıkarları kapsayan “paralel ve gerçekçi” bir çerçeve bulmaya yönelik sürecin başlatılması tavsiye edildi.
Raporda ayrıca üye ülkelere Türk Erasmus öğrencilerine yönelik vize işlemlerinin hızlandırılmasına yönelik tedbirleri uygulama davetinde bulunuldu.
AP’nin raporları, tavsiye niteliği taşıyor ve bağlayıcılığı bulunmuyor.
CHP'li Deniz Yavuzyılmaz Zonguldak'taki göçüğün sebeplerini açıkladı: Fatura yine madenciye çıktı