DOLAR

34,5467$% 0.18

EURO

36,0147% -0.62

GRAM ALTIN

3.005,41%1,48

ÇEYREK ALTIN

5.110,00%0,95

TAM ALTIN

20.381,00%1,12

BİTCOİN

3416018฿%-0.34084

a

YouTube ve sokak röportajlarına RTÜK ayarı!

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, YouTube ve sokak röportajlarına yönelik düzenlemelerin geleceğini duyurdu. YouTube'da haber yapanlar lisans almak zorunda kalacak.

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Armağan Çağlayan’ın ‘Sorgusuz Sualsiz’ programına konuk oldu. Şahin, katıldığı yayında, YouTube ile sokak röportajlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Şahin, dijital medya platformları ve sokak röportajları için yeni düzenlemelerin yolda olduğunu belirterek, bu alanlardaki yayıncıların lisans alması gerektiğini vurguladı.

Sokak Röportajlarına Düzenleme Geliyor

Son dönemde özellikle sosyal medyada büyük yankı uyandıran sokak röportajları, RTÜK’ün radarına girdi. Şahin, bu konuda net bir düzenlemeye gidileceğini açıkladı. Dilruba Kayserilioğlu’nun bir sokak röportajında kullandığı ifadeler nedeniyle tutuklanması ve ardından serbest bırakılması olayına değinen Şahin, sokak röportajlarının da artık daha sıkı denetleneceğini belirtti. “Normal bir röportajdaki kurallar neyse burada da aynı kurallar geçerli olacak. İftira atılmasına, yanlış bilgi verilmesine izin verilmeyecek,” dedi.

YouTube İçin Lisans Zorunluluğu Geliyor

RTÜK Başkanı, YouTube üzerinden haber ve program yapanların RTÜK’ten lisans almak zorunda kalacaklarını ifade etti. Bu konuda kapsamlı bir çalışma yürüttüklerini belirten Şahin, YouTube’un bu lisans zorunluluğuna tabi olacağını söyledi. Şahin, “Kapatmak gibi bir amacımız yok; düzen getirmek için uğraşıyoruz. YouTube’da bugüne kadar hiçbir içeriğe müdahale etmedik, ama artık dijital medya da Türk kanunlarına uymak zorunda olacak. Lisans almak zorunlu hale gelecek ve bu lisans süresi 10 yıl olacak,” ifadelerini kullandı.

Dijital Medya Yayıncılığına Yüzde 1,5’lik Katkı Payı

RTÜK Başkanı, YouTube veya diğer dijital medya platformlarında yayın yapanlardan, toplam yayıncılık gelirinin yüzde 1,5’inin alınacağını belirtti. Türkiye’deki yayıncıların haklarını koruyan yönetmeliklerin dünyanın en iyileri arasında olduğunu söyleyen Şahin, “Türkiye’de yayıncıyı garanti altına alan çok iyi yönetmeliklerimiz var,” dedi.

RTÜK’ün YouTube ile ilgili görüşmelerini sürdürdüğünü belirten Şahin, bu yasa çıkmadan da lisans almanın mümkün olduğunu belirterek, dijital medya yayıncılarına çağrıda bulundu.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Şaban Sevinç'ten iddialara cevap: "Mansur Yavaş beni hedef gösterdi"

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.