DOLAR

34,5467$% 0.18

EURO

36,0147% -0.62

GRAM ALTIN

3.005,41%1,48

ÇEYREK ALTIN

5.110,00%0,95

TAM ALTIN

20.381,00%1,12

BİTCOİN

3375501฿%-1.83234

a
  • Dijital Gaste
  • Gündem
  • Barış Atay'dan Filistin halkına destek: Bu, HAMAS'ın saldırısıyla ilintili bir şey değil

Barış Atay'dan Filistin halkına destek: Bu, HAMAS'ın saldırısıyla ilintili bir şey değil

Türkiye İşçi Partisi (TİP) eski Milletvekili Barış Atay, gazeteci Fatih Altaylı'nın YouTube kanalında İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin eleştirilerle ilgili açıklamalarda bulundu. Atay, TİP'in Filistin meselesindeki açıklamasının, terör eylemlerini destekleme anlamına gelmediğini, sivillere yönelik herhangi bir terör eylemini de desteklemelerinin mümkün olmadığını belirtti.

Eski Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Barış Atay Mengüllüoğlu, gazeteci Fatih Altaylı‘nın YouTube kanalına konuk oldu.

Burada gündeme ve seçime ilişkin açıklamalar yapan Barış Atay, İsrail-Filistin savaşına ilişkin konuştu.

Fatih Altaylı’nın “Bazı kesimler partinizin yapmış olduğu açıklamadan ötürü partiyi eleştiriyorlar. Diyorlar ki: ‘Çok fazla siyasal İslamcı bir ton var bu açıklamada.’ ya da ton yoksa bile ‘Siyasal islamcılarla neredeyse aynı söylemde buluşmak yanlış olmadı mı?’, siz ne diyorsunuz, İsrail-Hamas çatışmasında partinizin aldığı tavra ilişkin?” sorusuna Atay, şu şekilde cevap verdi:

“Sadece TİP’in değil, herhangi bir sosyalist partinin HAMAS’la aynı çizgiye gelebileceğiniz düşünmek abartı. İnsanların hassasiyetini de anlıyorum. Ben sonuç itibariyle bir partinin üyesiyim ama partinin kurumsal yapısı başka bir şey. Şunu tercih eder miydim? Belki de insanların yanlış anlama ihtimali üzerinden bir kez daha değerlendirilip daha doğru bir açıklama yapıp yapmama olabilirdi. Özeleştiri yapmamız gerekiyorsa yaparız, özeleştirilere de açığız. Fakat TİP’in orada söylediği şuydu: Filistin‘de yıllardır süregelen bir mücadeleden bahsediyoruz. Filistin meselesiyle ilgili herhangi bir durumda açıklama yapma durumu bir tarihe dayanır. Filistin Kurtuluş Örgütü, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi vs. Bu HAMAS’ın kurulmasından sonra siyasal İslamcıların özellikle Türkiye’de Refah Partisi’nin savunmasıyla bilikte bugüne kadar geldiği de doğru.”

“HAMAS’LA AYNI ÇİZGİDE DEĞİLİZ”

“Bizim orada söylemeye çalıştığımız şuydu…” diyen Barış Atay, Filistin’de bir mücadelenin sürdüğünü ve Filistin halkının mücadelesinin desteklediklerini kaydetti.

Sivil kayıplarla ilgili konuşan Atay, “Sivillere yönelik herhangi bir terör eylemini, saldırıyı desteklememiz de mümkün değil. Ha, buraya ‘HAMAS’ yazılmalıydı, yazılmamalıydı, bunun üzerinden tartışılabilir. Bununla ilgili hiçbir sorunumuz yok. Ama bizim HAMAS’la aynı çizgide olmadığımızı anlatmak bile bence zul. Gereksiz de. ‘TİP Hamas’ı savundu!.’, hayır, böyle bir şey olamaz. Bir terör eylemini nasıl savunabiliriz ki? ” ifadelerini kullandı.

Konuşmasına devam eden Atay, “Şunu anlatmaya çalışıyoruz. Bu bugün HAMAS’ın saldırısıyla ilintili bir şey değil. On yıllardır var olan ve neredeyse orada günlük hayatın bir parçası hâline gelmiş bir şeyin eleştirisini yapmalıyız biz. İsrail bunu bahane olarak kullanacak mı, kullanacak. Sert bir saldırıya girişecek mi? Girişti bile. Buna kapı açmanın nedenleri üzerine tartışalım. HAMAS neye hizmet ediyor?” değerlendirmesinde bulundu.

İSRAİL-FİLİSTİN ÇATIŞMASI

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail’e “Aksa Tufanı” adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı.

Gazze’den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı’na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti.

Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi’ne saldırı başlatmıştı.

Gazze’den düzenlenen saldırılarda 1300 İsraillinin hayatını kaybettiği, 3 bin 436 İsraillinin yaralandığı aktarılmıştı.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in saldırılarında Gazze’de 614’ü çocuk, 370’i kadın 1900 kişinin hayatını kaybettiğini, 7 bin 696 kişinin yaralandığını duyurmuştu.

Batı Şeria’da da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 52 Filistinlinin öldüğü, yaklaşık 619 kişinin yaralandığı belirtilmişti.

İsrail’in saldırılarında ayrıca Gazze’de 9, Lübnan’da ise 1 gazeteci yaşamını yitirmişti.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Birleşik Krallık'ta kiracılar için 'ilginç' araştırma: Çok şaşıracaksınız

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.