34,5467$% 0.18
36,0147€% -0.62
3.005,41%1,48
5.110,00%0,95
20.381,00%1,12
3405505฿%-0.32858
CHP’nin 3 Eylül’de Can Atalay’ın durumunu görüşmek için yaptığı TBMM olağanüstü toplantı başvurusu reddedildi. CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un bu talebi geri çevirdiğini açıkladı. Kurtulmuş, başvurunun 16 Ağustos’ta yapılan toplantı ile aynı konuya ilişkin olduğunu ve olağanüstü toplantı kurumunun hukuki mahiyetiyle örtüşmediğini belirtti. Ayrıca, Atalay hakkında yeni bir hukuki gelişme olmadığı için toplantının yapılmasının mümkün olmadığını bildirdi.
Başarır, bu kararı Anayasa ve Meclis İçtüzüğü’ne aykırı bularak eleştirerek Meclis’in milletvekili haklarını görmezden gelmesini kabul edilemez olarak nitelendirdi. Atalay’ın cezaevinde olmasının büyük bir haksızlık olduğunu ve Meclis’in bu durumu düzeltmek için sorumluluk alması gerektiğini vurgulayan Başarır şunları kaydetti:
“Üzülerek söylüyorum ki Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, Can Atalay’ın hukuki durumu, haklarının teslimiyle ilgili Meclis’in olağanüstü toplantı çağrımızı reddetti. İçüzük 7, çok net. Meclis’in teamülleri çok net. Buna rağmen keyfi bir şekilde, bu hakkın milletvekillerinden, partilerden alınması Anayasa’ya, İçtüzüğe, akla, vicdana, hukuka aykırı bir durumdur. Düşünün, Meclis’te olması gereken bir milletvekili cezaevinde. Bununla ilgili hiçbir şey yapmayan Meclis, bununla ilgili toplantı görüşme talebini de reddediyor. Türkiye’deki tüm sorunların çözüm yeri Meclis’tir. Bunun bir sorun olduğunu, haksızlık olduğunu kabul ediyordunuz. Ama şimdi toplantı talebini bile reddediyorsunuz. Olmaz Sayın Başkan. Meclis’in itibarına da milletvekili haklarına da ülkemizin, Meclisimizin tarihine de bu bir hakarettir. Olmaz.”
Meclis Başkanı Kurtulmuş imzasıyla CHP TBMM Grup Başkanlığına gönderilen yazıda, 3 Eylül Salı günü TBMM İçtüzüğü’nün 7’nci maddesi uyarınca TBMM Genel Kurulunun toplantıya çağrılmasının talep edildiği hatırlatıldı.
TBMM Genel Kurulunun, olağanüstü toplantıya çağrılan 16 Ağustos 2024 tarihli 114’üncü birleşiminde aynı konuda genel görüşme açılması talebini görüştüğü ve genel görüşme açılmasının kabul edilmediği, ayrıca birleşimin sonunda çalışmalara devam edilmesine dair önergenin de aynı şekilde reddedildiği anımsatılan yazıda, şu ifadelere yer verildi:
“Genel Kurul söz konusu birleşimde konuyu detaylıca müzakere etmiş ve iradesini mezkur oylamalarla açıkça ortaya koymuştur. 3 Eylül 2024 tarihli olağanüstü toplantı çağrınız ile 16 Ağustos 2024 tarihli 114’üncü birleşimde görüşülen genel görüşme önergeniz, konu olarak aynı mahiyettedir. Aynı konunun kısa bir süre içinde yeniden olağanüstü toplantı çağrısı şeklinde TBMM Başkanlığına sunulması olağanüstü toplantı kurumunun hukuki mahiyeti ile örtüşmemektedir. Ayrıca Şerafettin Can Atalay hakkında yetkili adli mercilerden kesinleşmiş hükmün bütün sonuçlarıyla ortadan kaldırıldığına dair bir karar Başkanlığımıza ulaşmamıştır. Dolayısıyla yukarıda belirtilen görüşmelerin yapıldığı 16 Ağustos 2024 tarihinden bugüne Şerafettin Can Atalay hakkında yeni bir hukuki durum oluşmamıştır.
Bununla birlikte olağanüstü toplantı çağrısına konu olan Meclis araştırma önergeniz Başkanlığımızca işleme alınmış olup Anayasa’nın 93’üncü ve İçtüzüğün 1’inci maddeleri gereğince TBMM’nin çalışmalarına devam edeceği 1 Ekim 2024 tarihi itibarıyla TBMM Genel Kurul gündeminin ‘Genel görüşme ve Meclis araştırması yapılmasına dair öngörüşmeler’ başlıklı 6’ncı kısmında yerini alacak ve Genel Kurulun gündemine göre ilerleyen günlerde öngörüşmesi yapılabilecektir. Bu bağlamda belirtilen hususlar çerçevesinde olağanüstü toplantı talebiniz karşılanamamaktadır.”
Canice katledilen Narin'in yeni görüntüleri ortaya çıktı