34,5467$% 0.18
36,0147€% -0.62
3.005,41%1,48
5.110,00%0,95
20.381,00%1,12
3388964฿%-1.22598
31 Mart 2024 yerel seçimleri öncesinde, vatandaşlar arasında “Nasıl oy kullanacağım?” sorusu oldukça önemli bir gündem maddesi haline geldi. İlk defa sandık başına gidecek olan seçmenler, oy kullanma sürecinde nelere dikkat etmeleri gerektiğini merak ediyorlar. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından yayınlanan oy kullanma rehberiyle birlikte, oy kullanırken dikkat edilmesi gereken hususlar daha net bir şekilde ortaya çıktı.
Seçmenler, nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağını, YSK’nin internet sitesinden, e-Devlet kapısından, YSK’nin Seçmen Sorgulama Mobil Uygulamasından veya “444 9 975” numaralı YSK Çağrı Merkezi’nden kontrol edebilecek.
Oy verme günü, seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu olmayacak.
Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır, Kilis illerinde ve bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında oy vermenin başlangıç ve bitiş saatleri 07.00-16.00 olarak uygulanacak.
Bu illerin dışında kalan diğer illerde oy verme saatleri 08.00-17.00 olacak.
Oy verme süresinin sona erdiği halde sandık başında oy kullanmayı bekleyen seçmenler için sandık kurulu başkanı, seçmenleri kimliklerini alıp saydıktan sonra sırayla oy kullanmalarına izin verecektir. Oy verme süresinin sona ermesinden sonra gelen seçmenlerin oy kullanmalarına izin verilmeyecektir.
Sandık başına gelen her seçmen, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi, “kimliğini tereddütsüz ortaya koyan” resimli, resmi nitelikteki belgelerden birini sandık başkanına verecek ve seçmen sıra numarasını belirtecektir. Bu belgelerden birini sunmayan seçmen oy kullanamayacaktır.
Oy verme yerinde cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazların kullanılması yasaktır. Bu tür cihazlar, oy verme işlemi tamamlandıktan sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılmalıdır.
Seçmenler, birleşik oy pusulalarında tercih ettiği adaylar için ayrılan bölümden dışarı taşırmadan “TERCİH” veya “EVET” mührünü basarak oylarını kullanacaklar.
Oyun geçerli sayılması için, “TERCİH” veya “EVET” mührü dışında oy pusulalarının herhangi bir yerine imza atılmamalı, işaret konulmamalıdır. Ayrıca, zarfa oy pusulası dışında herhangi bir şey konulmamalıdır. Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecektir.
Seçmen, zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adının bulunduğu yerin karşısına imza atmalıdır.
Özgür Özel'den 'seçim' açıklaması! 'Ne zamanki devletle millet yarışmıştır her zaman millet kazanmıştır'