DOLAR

35,7404$% 0.17

EURO

37,5534% 0.19

GRAM ALTIN

3.153,61%-0,78

ÇEYREK ALTIN

5.140,00%0,06

TAM ALTIN

20.496,00%0,04

BİTCOİN

3628771฿%-3.00084

a

Özgür Özel’den Yılmaz Tunç’a ‘korsan’ yanıtı: Paylaşılan rapor gerçek, ele geçirme yöntemi korsan

Özgür Özel, Bolu'daki otel yangını raporuna bakanlık tarafından baskı yapıldığını ve raporu kamuoyuna açıklayarak adaleti savunduklarını belirtti.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Bolu Kartalkaya’da 78 kişinin hayatını kaybettiği otel yangınıyla ilgili hazırlanan bilirkişi raporuna Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un “korsan” ifadesiyle tepki gösterdi.

Özel, raporun ele geçiriliş yöntemine “korsan” dendiğini vurgularken, bakanlık yetkililerinin raporu değiştirmesi için bilirkişi heyetine baskı yaptığını iddia etti.

Bolu Belediyesinin sorumluluk taşımadığı raporda, bakanlığın sorumlu tutulmasının engellenmeye çalışıldığını belirten Özel, bu durumu yetkililere ilettiğini ve raporu kamuoyuyla paylaşarak adaleti savunduklarını söyledi.

Özgür Özel, şu ifadeleri kullandı:

Bir kırılma noktasındayız. Adalete dün bir müdahale geldi. Buna karşılık da biz inisiyatif kullandık ve gerekeni yaptık. İlk kez açıklayacağım. Yedi kişilik bir heyet görevlendirdi. Bu heyet bir raporu hazırlandı. Dört savcı ve yedi bilirkişi rapora son şeklini verdiler. Rapordaki özet şu: Sorumluları sayıyor. Sorumlular arasında İl Özel İdaresi ve bakanlık var. Bolu Belediyesi’ni sorumlu görmüyor. Bu raporu böyle kabul etmiyorlar. ‘Bunu değiştirin’ diyorlar. ‘Belediyeyi ekleyin, bakanlığı çıkarın’ diyorlar. Bakanlık’tan Bolu’ya ve bilirkişilere baskı geliyor. Bunu duyduğum anda Adalet Bakanı’nın aradım. Bunu duyduğum anda süreçle ilgili teminat vermiş olan İçişleri Bakanı’nı aradım. Bir bakanımız Malatya’daydı. Diğeri herhalde meşgul olduğu işe nasıl tepki göstereceğimizi bildiği için o gün bizimle iletişim kurmamayı tercih etti. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ı aradım. Kendisine süreçle ilgili bendeki bütün bilgileri aktardım.

“Neye korsan diyor? Ele geçiriliş yöntemine…”

Bu raporu kabul etmeyip hatta heyete ‘Siz görevden çekilin, başka heyet gelsin yeni rapor hazırlansın.’ dendiği anda yaptım. Heyetin raporunu da kamuoyuyla paylaştım. Adalet Bakanı bu rapora ‘korsan rapor’ dedi. Bu ne demek? Sahte rapor demiyor. Bir şey nasıl korsan olur? Ya yetkilendirilmemiş birilerinin yazdığı bir rapor olması lazım. Yetki yazısı soruşturma dosyasın birinci sayfasında var. O bilirkişiler olay olduğu ve görevlendirildikleri andan itibaren otelin kamera kayıtlarını jandarma tutanağı altında incelediler. Otelde ölçüm yaptılar. Günlerce çalıştılar. Her çalışmalarında jandarmanın tutanağı ve isimleri var. Demek ki heyet korsan değil, rapor korsan değil, sahte değil. Korsan rapor demek için… Neye korsan diyor? Ele geçiriliş yöntemine. Bir şey sahibinin rızası olmadan zorla ele geçirilirse ona korsanlık faaliyeti denilebilir. Rapor gerçek, ele geçirme yöntemi korsan. O rapor, Adalet Bakanı’nın malı değildir, milletin malıdır. Milletin adalet arayışının teminatıdır. Bizim o raporu alenileştirmemiz, raporu kabul etmeyip ‘yeni heyet görevlendireceğiz demeleri’ üzerinedir. Yaptığımız iş adalet arayışına yönelik, adaleti savunmaktır. Aslında hakikate karşı bir korsanlık faaliyetini biz engelledik. Hakikati gizlemeye ve sahteciliğe karşı yapılan bir korsanlık faaliyetini biz engelledik.

“Dikkatle bu süreci takip ediyoruz”

Bu müdahalelerden sonra ağız değişti. ‘Heyete ilaveler yaptık’ diyorlar. O rapordaki mevcut tespitlerden bir tanesinin çıkarılmasını kabul etmek mümkün değil. Kamuoyu dikkatle bakacak. Yeni gelecek ilavelerde de ‘bakanlığı kurtarın, Bolu Belediyesi’ni işin içine katın’ meselesine yönelik yeni heyetin de yapabileceği bir şey yok. Kanunlar açık. Yeni görevlendirilen heyetteki insanların da şu anda 78 canın ve ailelerine karşı büyük sorumluluğunu omuzlarında hissetmelerini bekliyorum. Birilerinin adalete siyasi operasyonuna, heyete yeni ilave edilen kişilerin de alet olmamasını bekliyorum. Nasıl önceki heyetin hem kişisel hem mesleki namuslarına emanetti yaptıkları görev… Ve gereğini yaptılar. Bu heyetin de kendilerini utandırmayacak, tarihe kara bir leke bırakmayacak şekilde mesleki onurlarına sahip çıkmalarını bekliyorum ve dikkatle bu süreci takip ediyoruz.

“O rapor hazırlandığında TRT otelin önünden haber geçti”

Dün o raporla birlikte, o rapor hazırlandığında TRT otelin önünden canlı yayında ‘Ön inceleme raporu tamamlandı. Gözaltındakiler adliyeye sevk edildi’ diye haber geçti. Çünkü TRT’ye verilen bilgi o. Ama o rapor gelince bir anda işi değiştirdiler ve diğer gözaltılar… Kimi tutuklandı kimi serbest bırakıldı. Ama Belediye Başkan yardımcısı ve itfaiye müdürünün sürecini uzattılar, bugünü bekliyorlar. Çünkü dünkü raporla bir sorumlulukları yoktu. Biz de dikkatle ne yapılmaya çalışıldığını izliyoruz. Hepimizin gözü orada. Biz, adalet yerine gelsin suçlular cezalandırılsın diyen taraftayız. Ama adalete müdahale olduğunda bu müdahalenin karşısında dururuz. Yoksa biz günlerdir bilirkişi heyetinin çalışmalarını dikkatle ve umutla gerçekleri en hızlı şekilde ortaya çıkaracaklar diye bekliyorduk. Adalet Bakanlığı eliyle yapılan bu işi, ilk Adalet Bakanı’na ‘haberin var mı bundan’ diye aradığımda ve telefona çıkmadığında bu kadar olmaz dedim. Mutlaka bir süre sonra dönecek diye bekledim. Ama sayın Bakan telefona çıkmak yerine rapora ‘korsan rapor’ diyen bir bildiri yazmakla meşguldü. Devletin içinde birileri bir şey yaparken o yapılanın ne olduğunu bildiğimizi bilmeleri gerekir. Bugünkü açıklamalar, tarih önünde hesap verilebilir nitelikte olmalıdır.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Konya’da çöken binada iki kişinin cansız bedenine ulaşıldı

HIZLI YORUM YAP