35,3918$% 0.13
36,5136€% 0.39
3.000,38%-0,68
4.930,00%-0,68
19.661,00%-0,71
3472786฿%0.00196
Özel okullar için ücret düzenlemesinden ilkokullarda karne sisteminin kaldırılmasına kadar birçok yenilik gündemde. İşte 2025’te Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uygulanacak yeni düzenlemeler…
Bakan Yusuf Tekin, ilkokul öğrencileri için geleneksel karne döneminin sona ereceğini duyurdu. Yeni dönemde, öğrencilerin akademik ve sosyal gelişimlerini değerlendiren gelişim raporu uygulamasına geçilecek.
Özel okullarda eğitim ücretlerinin yanı sıra kitap, kıyafet ve yemek gibi yan hizmetlerde de ücretlere düzenleme getirileceğini belirten Tekin, şunları söyledi:
“Bazı özel okullar, bedava dağıttığımız kitapların benzerleri için 50-60 bin TL talep ediyor. Yeni düzenlemeyle bu ücretlerin sisteme girilmesi ve ödeme süreçlerinin denetlenmesi sağlanacak. Yönetmelik değişikliği 2025 yılının başında yürürlüğe girecek.”
Tekin, sosyal medyada öğrencilerin performanslarını paylaşan fenomen öğretmenlere yönelik tavrını net bir şekilde açıkladı:
“Velileri ve öğrencileri rencide eden, rahatsız eden uygulamalara asla izin vermeyeceğiz.”
Bakanlık, ailelerin maddi külfet altına girmemesi için yılbaşı kutlamaları ve mezuniyet balolarında düzenlemelere gidiyor:
“Mezuniyet balolarını yasaklamadık. Ancak programların okul salonlarında yapılmasını ve ailelere ek yük getirilmemesini istiyoruz.”
Öğretmen atamalarında adalet ve hukuk ilkelerine göre hareket edildiğini vurgulayan Tekin, mülakat süreçlerinde alınan önlemleri şu sözlerle açıkladı:
“Mülakatlarla ilgili tedbirleri aldık. Yapılan sıralamalarda ciddi bir sapma yaşanmadı. Soruşturması tamamlanan öğretmen adayları görevlerine başlayacak.”
Bilim ve Sanat Merkezleri’ne (BİLSEM) giriş sınavları için yerli ve milli bir zeka testi geliştirildiğini açıklayan Tekin, bu uygulamayla ilgili şunları söyledi:
“BİLSEM’e hazırlık adı altında açılan dershanelerin çocuklara faydadan çok zarar verdiğini düşünüyoruz. Yeni test uygulamasıyla bu süreç daha sağlıklı olacak.”
Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2025 yılı için planladığı bu yenilikler, eğitimde kaliteyi artırmayı ve adil bir sistem oluşturmayı hedefliyor. Özel okullardan devlet okullarına kadar her alanda yapılacak düzenlemelerle, öğrenci ve velilerin daha rahat bir eğitim süreci geçirmesi amaçlanıyor.
2024’te 56 bin üniversiteli kaydını dondurmuş: “İktidar öğrencilerimizin hayallerini çaldı!”