34,9739$% 0.16
36,7420€% 0.28
2.974,72%-1,04
4.883,00%-0,64
19.534,00%-0,61
3594521฿%1.26373
Birleşik Metal İşçileri Sendikasına (Birleşik Metal-İş) bağlı 2 bin metal işçisinin Türkiye Metal Sanayicileri Sendikasına (MESS) karşı başlattığı grev, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 60 gün süreyle yasaklandı.
Karar gece Resmî Gazete’de yayımlanırken; gerekçe olarak grevin “millî güvenliği bozucu nitelikte” olduğu ifade edildi.
Hitachi Energy’nin Kartal, Tuzla, Dilovası ve Dudullu’daki fabrikalarında 4 Aralık’ta başlayan grev, kararla birlikte ertelenmiş oldu.
Sendika, genel merkezde basın toplantısı düzenledi
Yasağın ardından Birleşik Metal-İş, İstanbul Bostancı’daki genel merkezinde bir basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda açıklamayı Genel Başkan Özkan Atar yaptı.
Atar, şu an 7 fabrikada yaklaşık 1600 sendikalı işçinin grevde olduğunu ve yakında 2 fabrikadan daha 400 işçinin greve katılacağını belirtti.
Böylelikle toplam 2 bin metal işçisinin grevinin Cumhurbaşkanlığı kararıyla engellendiğini vurgulayan Atar, yasağın gerekçesi olarak “millî güvenlik” ibaresinin gösterilmesini eleştirdi.
Sendika tarafından yayımlanan açıklamada şu cümleler kullanıldı:
Grev yasaklamalarının yapıldığı işyerleri trafo üreten ve ürettiklerinin tümünü de ihraç eden işletmelerdir. Dolayısıyla, bu fabrikaların yurt içine yönelik üretimleri yoktur ve bu nedenle de Türkiye’nin milli güvenliği bozması söz konusu olamaz.
Ayrıca, trafo üreten fabrikaların milli güvenliği nasıl bozduğunu anlamak mümkün değildir.Grev yasaklama kapsamında bulunan fabrikalardan birisi de Balıkesir/Gönen’de bulunan MESS üyesi Arıtaş Kriyojenik işyeridir. Bu fabrika kriyojenik üretimi yapmaktadır. Yapılan üretim düşük sıcaklıklarda sıvılaştırılmış gazların depolanması ve taşınması için tasarlanmış depolardır.
Sıvı gazın taşınması için yapılan üretim, milli güvenliği nasıl bozmaktadır? Üstelik Türkiye’de bu üretimleri yapan bu işletmeler dışında onlarca işletme vardır.
Yine grev kararı aldığımız bir başka işletme olan ve MESS üyesi olmayan Green Transfo işyerinde ise grev kararımız yasaklanmamıştır. Dolayısıyla aynı işi yapan bir fabrikada grev milli güvenliği bozarken, bir başka fabrikada ise milli güvenliği bozmamaktadır. Bu durum nasıl açıklanacaktır bilemiyoruz.
Diğer yandan çeşitli sektörlerde halen devam eden çok sayıda grev varken üstelik sendikamızın örgütlü olduğu Mersen işyerinde de aylardır grevimiz sürerken yasaklama sadece 4 işletme için yapılmıştır. Diğer hiçbir işletme milli güvenliği bozmamakta ama MESS’e üye 4 işletme mi milli güvenliği bozmaktadır?
Bütün bunlar grev yasağının ne kadar hukuk dışı olduğunun özetidir. Yasaklanan grevlerin olduğu işletmeler MESS’e üyedir. Sadece MESS üyesi işletmelerdeki grevler tam da adrese teslim olarak yasaklanmıştır. Oysa birkaç ay önce MESS’ten ayrılan ve yine grev kararı aldığımız bir işyeri olan Green Transfo’da grev yasaklanmamıştır. Bunun anlamı açıktır. Yapılan işlemin milli güvenlikle ilgisi yoktur ve bir sermaye örgütünün korunmasından başka bir anlamı da yoktur.
Günlerdir belirtiyoruz. Sakın ola grev yasaklama yoluna gitmeyin ve grev yasaklarından medet ummayın, diye… Metal işçileri ilk defa grev yasakları ile karşılaşmıyor.2003 -2023 dönemi içerisinde (AKP dönemi) toplam 21 ‘Grev Erteleme’ kararı verilmiştir. Bu dönem içinde ertelenen grevlere 195 bin işçi katılacaktı. Bu yasaklar nedeniyle 195 bin işçinin özgür toplu pazarlık hakkını kullanması iktidar tarafından engellenmiştir.
Müge Anlı’nın eşi Şinasi Yüzbaşıoğlu, Beşiktaş İlçe Emniyet Müdürü oldu