DOLAR

34,5467$% 0.18

EURO

36,0147% -0.62

GRAM ALTIN

3.005,41%1,48

ÇEYREK ALTIN

5.110,00%0,95

TAM ALTIN

20.381,00%1,12

BİTCOİN

3411266฿%1.0087

a

Mehmet Şimşek: Çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınacak

Bu hafta TBMM'ye gelmesi planlanan yeni vergi paketini “Çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınması” ilkesiyle hazırladıklarını açıklayan Bakan Şimşek, vergi paketinin dar gelirli vatandaşa yönelik hükümler içermediğini söyledi.

Vergide adalet ve etkinliği artırmayı amaçlayan vergi paketi taslağında sona gelindi. 

Hükümetin ve partinin ilgili organlarında görüşülen taslağın TBMM’ye sevk edilmesi ve bu hafta TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesi planlanıyor.

‘Dar gelirliye yönelik hüküm yok’

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, yeni vergi paketinin “Çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınması” ilkesiyle hazırladıklarını açıkladı. Bakan Şimşek, vergi paketinin dar gelirli vatandaşa yönelik hükümler içermediğini belirtti.

Vergi adaleti güçlendirilecek 

Bakan Şimşek, vergi paketinde “Vergi adaletinin güçlendirilmesi, sermayeye yönelik vergi uygulamaları getirilmesi ve doğrudan vergilerin payının artırılması için düzenleme önerileri bulunuyor” derken, “Yeni vergi paketini ‘çok kazanandan çok, az kazanandan az’ vergi alınması ilkesiyle hazırladıklarını söyledi.

Bakan Şimşek, “Dar gelirli vatandaşa yönelik hükümler içermiyor” dediği paket için şunları kaydetti:

Taslağımız, dar gelirli vatandaşa yönelik hükümler içermemesine karşın bu şekilde itham edildiğimiz yönlere çekildi. Pakette, vergi adaletinin güçlendirilmesi, sermayeye yönelik vergi uygulamaları getirilmesi ve doğrudan vergilerin payının artırılması için düzenleme önerileri bulunuyor. Çalışmalarımızı, Türkiye’de vergilendirilmemiş alan bırakılmaması amacıyla yürütmeye devam edeceğiz. Kayıt dışılıkla kararlı mücadele ve gönüllü uyumu artıracak, bu yolla mali disiplini güçlendirecek adımlar atacağız.

Serbest bölgelerde vergi istisnasına sınırlama 

Mevcut uygulamada serbest bölgelerdeki üretim faaliyetlerinden elde edilen kazançların tamamı, üretilen ürünlerin yurt içine ya da yurt dışına satılıp satılmadığına bakılmaksızın kurumlar vergisinden istisna. Ancak bu istisna artık sadece ihracat gelirleri ile sınırlandırılacak. Böylece yurt içine yapılan satışlardan elde edilen kazançlardan vergi alınacak.

Teklif ile yurt içi asgari kurumlar vergisi uygulamasının yanı sıra, vergi güvenliğini sağlamak amacıyla ticari kazanç elde eden gelir vergisi mükellefleri ile kurumlar vergisi mükelleflerine yapılan bazı ödemelere gelir ve kurumlar vergisi kesintisi getiriliyor. Kapsama alınacak ödemeler Cumhurbaşkanı kararı ile belirlenecek. Hasılat ile beyan arasındaki fark izaha davet nedeni olacak. Ayrıca, serbest meslek kazancı ve ticari kazanç yönünden gelir vergisi mükelleflerinin yılın belirli zamanlarında hasılatları tespit edilecek, beyanları ile tespit edilen hasılatları arasında uyumsuzluk olanlar izaha davet edilecek.

Yap-işlet-devret modeline kurumlar vergisi

Teklif ile Türkiye’deki büyük yatırımlardan elde edilen kazançlara da artırımlı kurumlar vergisi uygulanacak. Yap-işlet-devret modeli ile kamu işbirliği projeleri kapsamında faaliyet gösteren kurumların bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlarına kurumlar vergisi oranı yüzde 25 yerine yüzde 30 olacak. Ayrıca mevcut uygulamada yatırım fon ve ortaklıklarının kazançlarının tamamı kurumlar vergisinden istisna tutuluyor. Bu istisna kar dağıtım şartına bağlanıyor. Teklif ile istisna kazancın yüzde 50’si ortaklara dağıtıldığında kar paylarını alanlardan gelir ve kurumlar vergisi alınacak.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

IMF, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.