34,5467$% 0.18
36,0147€% -0.62
3.005,41%1,48
5.110,00%0,95
20.381,00%1,12
3384747฿%-1.42762
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, resmi sosyal medya hesabından ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
TL’ye güven artıyor. Programımızın önemli amaçlarından biri olan KKM (Kur Korumalı Mevduat) hesaplarının kademeli olarak azaltılmasında ciddi bir mesafe aldık. Ekonomide dengelenme, dış kaynak girişinin hızlanması, portföy tercihlerinin TL’ye yönelmesi ve rezervlerin artmasıyla birlikte finansal istikrar daha da güçlenmektedir. KKM stoku TL bazında zirvesi olan geçen yıl ağustos ayına kıyasla 47 haftadır kesintisiz gerileyerek 1,5 trilyon TL azaldı. KKM’nin payı azalırken TL mevduatın toplam mevduat içindeki payı 19 puanın üzerinde artarak yüzde 51,2 seviyesine ulaştı. Döviz dönüşümlü KKM hesaplarına uygulanan faiz alt sınırının azaltılması ve firmaların KKM hesaplarındaki vergi istisnasının sona ermesine ilave olarak ağustos ayından itibaren bireysel KKM hesaplarının da stopaja tabi olmasıyla birlikte bu sürecin hızlanmasını bekliyoruz. Uyguladığımız politikalarla makro finansal istikrar güçleniyor ve ekonomimiz daha dayanıklı hale geliyor.
Kur korumalı Mevduat (KKM), Türk lirası üzerinden açılan mevduat hesaplarının döviz kuruna karşı güvence altına alınmasını içeren sisteme deniyor. Bu sistem yatırımcıları ve piyasayı TL’nin değer kaybından korumayı amaçlıyor. Rekabetçi bir mevduat ürünü olan KKM vadeli mevduat hesabı, vade sonunda döviz kurunun faiz oranından fazla olması durumunda kur farkı koruması sağlıyor. Kur değişim oranı, vade sonunda Merkez Bankası tarafından açıklanan alış kuru ile vade başlangıcındaki alış kuru arasındaki yüzdesel fark dikkate alınarak hesaplanıyor.
Yürürlüğe giriş tarihi 21 Aralık 2021 olan KKM bir anlamda eldeki TL’yi döviz kuruna sabitlemek anlamına geliyor. Bunun için öncelikle mevcut TL mevduatı kullanılarak ya da var olan döviz mevduatı TL’ye çevrilerek elde oluşan varlığın Vadeli KKM hesabına yatırılması gerekiyor. Böylece KKM hesabındaki TL mevduatları, açılan zaman itibarıyla döviz alış kuru üzerinden sabitlenmiş oluyor ve böylelikle dövizdeki kur artışından zarar görülmesi engelleniyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankacılık sektörüne ilişkin haftalık verileri yayımladı. BDDK’nın verilerine göre, Kur Korumalı Mevduat (KKM) bakiyesi, 12 Temmuz haftasında 48,9 milyar TL azalarak 1 trilyon 942 milyar 615 milyon TL seviyesine geriledi.
Bu azalma, 2 Şubat 2024 haftasından bu yana KKM’de yaşanan en büyük düşüş olarak kaydedildi. KKM bakiyesi, 18 Ağustos 2023 haftasında 3,4 trilyon TL ile rekor seviyeye ulaşmıştı.
Mehmet Şimşek düğmeye bastı! Ev sahiplerine 'ek vergi' yolda…