34,6456$% -0.02
36,6144€% 0.61
2.935,80%0,16
4.930,00%-0,36
19.720,00%-0,35
3339667฿%4.61298
Son dönemde Türkiye’nin vergi politikaları ve büyük şirketlerin vergi ödemeleri konusundaki gelişmeler, kamuoyunda büyük bir şok etkisi yarattı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in göreve gelmesiyle birlikte vergi toplama süreçlerinin daha etkin bir şekilde yönetilmesi hedeflenmişti. Ancak, bugünkü raporlar, vergi ödemeleri konusunda beklenmedik bir durumu gözler önüne serdi.
Türkiye’de çalışan milyonlarca kişi, maaşları eline geçmeden kesilen vergileri doğrudan devlete ödemiş oluyor. Yani direkt olarak vergileri maaşlarından kesilerek hazineye aktarılıyor. Örneğin, aylık 43.000 TL kazanan bir memur, gelir vergisini maaşı yatmadan önce ödemek zorunda kalıyor. Bu durum, vergi yükünün bireyler üzerinde büyük bir yük oluşturduğunu gözler önüne seriyor.
Ancak, son günlerde ortaya çıkan bir rapor, büyük şirketlerin vergi ödemeleri konusunda ciddi bir soru işareti oluşturdu. Türkiye’nin en büyük e-ticaret ve teslimat platformlarından bazıları, uzun bir süre boyunca vergi ödemediği iddia ediliyor. Hepsiburada, Trendyol ve Getir gibi dev şirketlerin son birkaç yıldır vergi ödemediği bilgisi, kamuoyunda büyük bir yankı uyandırdı.
Bugün milyon dolarlık şirketlerin son birkaç yıldır 1TL bile vergi ödemedikleri ortaya çıktı. Bu şirketler Hepsiburada, Trendyol ve Getir. Piyasa değerlerine baktığımızda bu şirketlerin özünde Türkiye’nin en büyük, en önemli iştirakleri olduğunu biliyoruz.
Aylık 40.000TL kazanan memurun bile vergisini peşinen verdiği bir dönemde, böyle dev şirketlerin son birkaç yılda 1 TL bile vergi vermiyor olmaları tepkileri bir anda bu devlerin üzerine çekti. Bir çok vatandaş bu şirketler 1 TL bile mi kazanmadı diye sitem ettiler.
Bu büyük şirketlerin vergi ödemediği bilgisi, birçok vatandaşı şaşkına çevirdi. Vatandaşlar, bu şirketlerin yüksek kazançlarına rağmen vergi ödemediğini öğrenince, adil bir vergi sisteminin var olup olmadığını sorgulamaya başladılar.
Hepsiburada: Türkiye’nin önde gelen e-ticaret platformlarından biri olan Hepsiburada, yıllık milyonlarca dolarlık işlem hacmi ile dikkat çekiyor. Hepsiburada yılın ilk çeyreğinde 29 milyon siparişle satış hacmini 35,2 milyar TL’ye çıkardı.
Trendyol: Online alışveriş pazarının önemli oyuncularından biri olan Trendyol, geniş müşteri tabanı ve yüksek işlem hacmi ile tanınıyor. Trendyol satıcıları, 2023 yılında 650 milyon dolarlık bir e-ihracat hacmi gerçekleştirmişti.
Getir: Hızlı teslimat hizmeti sunan Getir, Türkiye’nin önemli girişimlerinden biri olarak öne çıkıyor. Yine de, Getir’in de uzun bir süre vergi ödemediği ortaya çıktı. 2023 yılı itibariyle cirosu 40-45 milyar TL.
Özgür Özel'den Erdoğan'a SGK prim borcu tepkisi: Hiç bu işlere kalkışma