Gündem

6284 sayılı yasa değişti diye sevinenlere kötü haber!

Kadına yönelik şiddetle mücadele konulu 2023/16 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi hakkında kamuoyunu yanıltmak amacıyla ortaya atılan iddialar hakkında bakanlıktan flaş açıklama geldi. Peki 6284 sayılı yasada 'kadının beyanı esastır' ibaresi değişti mi? İşte Bakanlığın açıklaması..

Abone Ol

Kadınların şiddete uğramasını önleyici tedbirler kapsamında 2012 yılında çıkartılan ve Türk aile yapısını temelden yıktığı ileri sürülen 6284 nolu yasadaki ‘kadının beyanı esastır’ ibaresinin değişeceği iddiaları gündem olmuştu. ‘Kadının beyanı esastır’ ibaresinin yerine ‘kadının kanıtı esastır'' olarak değişeceği söylenmişti. Bu haberlerle ilgili T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndan açıklama geldi.

İşte 6284 yasalı kanun hakkında bakanlıktan yapılan açıklama;

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde Cumhurbaşkanlığı tarafından kadına yönelik şiddetle mücadele konulu 2023/16 sayılı Genelge yayımlanmıştır.

Bu genelge, IV. Ulusal Eylem Planı kapsamında kadına yönelik şiddet konusunda ilgili mevzuata bağlı olarak bugüne kadar yapılan faaliyetlere dikkat çekmek, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Kurulunun koordineli ve eşgüdümlü çalışabilmesini sağlamak ve yol haritasını belirlemek amacıyla çıkarılmıştır. Bahsi geçen genelgede kadına yönelik şiddetin önlenmesi, şiddet mağdurlarının korunması ve güçlendirilmesi amacıyla toplam 17 tedbirin hatırlatılması gerekli görülmüştür. 6 numaralı tedbirde yer alan “Kadına yönelik şiddetle mücadele alanında kanıta dayalı politikaların geliştirilmesine temel oluşturacak ve uluslararası standartlarda istatistik üretilmesine imkan sağlayacak verilerin elde edilmesi amacıyla nüfus temelli saha araştırmaları gerçekleştirilecektir.” ibaresinin bazı yayın organları tarafından çarpıtıldığı görülmektedir. Aksine söz konusu ifade kadına yönelik şiddetle mücadelede bilimsel temelli verilerin toplanmasında gözetilmesi gereken hassas kriterleri vurgulamaya yöneliktir. 

İlgili genelge ile 6284 sayılı Kanun'da herhangi bir değişiklik yapılmamış olup, böyle bir şey normlar hiyerarşisi kapsamında hukuken de mümkün değildir. 6284 sayılı Kanun ile şiddete uğramış ya da şiddete uğrama riski bulunan kadın, çocuk ve tüm aile bireylerine yönelik koruyucu ve önleyici tedbirler alınmakta olup, şiddet vakalarına dair cezalandırma Türk Ceza Kanunu kapsamında yapılmaktadır. 

Söz konusu genelge hakkında kamuoyunu yanıltmak amacıyla ortaya atılan iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Kadına yönelik şiddetle mücadelede ortaya atılan her yeni adımı karalamaya yönelik bu tür dezenformasyonların bu mücadeleye zarar verdiği akıllardan çıkarılmamalıdır.

Bu tür art niyetli karalamaların siyaset üstü bir mesele olarak ele aldığımız kadına yönelik şiddetle mücadele çalışmalarımızın etkisini azaltmasına izin vermeyeceğimizi, aksine faaliyetlerimize istikrarlı bir şekilde devam edeceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz.


 

Cumhurbaşkanı Erdoğan 6284 yasalı kanun hakkında açıklama yapmıştı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü programında açıklama yapmıştı. Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesine yönelik tepkilere yanıt veren Erdoğan,  "Sözleşmeden çekilmemizin kadına şiddete yönelik olumsuz etkisi olmadı." ifadelerini kullanmıştı.

İşte Erdoğan'ın Kadına Yönelik Şiddet hakkında yaptığı açıklamalar;

"Devlet olarak kadına yönelik şiddetle mücadeleyi temel politikamız haline getirdik. Türkiye kadına yönelik şiddette eskisiyle mukayese edilmeyecek şekilde iyi durumdadır. Bu başarıyı gölgelemek isteyenler varsa hanım kardeşlerimiz hakikati iyi biliyor.

Bazıları bakanlığımızın adındaki aile kavramını öne sürerek kadınlar için yaptığımız hizmetleri unutturmaya ve gölgelemeye çalışıyor. Ülkemizde aile kurumumuza yönelik saldırıların kadınların haklarını savunmakla hiçbir ilgisi olmadığının hepimizin farkındayız

Huzurlu, güvenli, saygılı bir aile kadına yönelik şiddete karşı en muhkem kalemizdir. Kadının şiddet gördüğü bir beraberliği temelinde şefkatin olduğu bir aile kavramı ile tanımlayabilir miyiz. Çocuğun fiziki ve psikolojik şiddete maruz kaldığı yapının aile olduğunu kim söyleyebilir. Aileye sahip çıkarak şiddet meselesi başta olmak üzere kadınların haklarının korunmasını amaçlıyoruz. 

İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmemizin kadın hakları ve şiddetle mücadeleye en küçük olumsuz bir etkisi olmamıştır. Mücadelenin asıl somut araçları 6284 sayılı kanun başta olmak üzere zihinlerde gerçekleştirdiğimiz dönüşümdür.

Biz kadına yönelik şiddetle mücadeleyi, aileyi yüceltme ve güçlendirme mücadelemizin ayrılmaz bir parçası olarak görüyoruz. Şiddetsiz bir Türkiye Yüzyılı için çalışmalarımızı kesintisiz sürdürüyoruz. Kadınların  hak taleplerinde ve biz de onlara verdiğimiz destekte samimi olduğumuz için bugünlere geldik.