Dünya

3.000 yıl önce göktaşından yapılmış ok ucu bulundu!

3.000 yıl önce Tunç Çağı'nda göktaşından yapılan bir ok ucu İsviçre'de ortaya çıktı. M.Ö. 900 ila 800 yılları arasında tarihlenen 39 milimetre uzunluğundaki (1.5 inç uzunluğundaki) ok ucu İsviçre'nin Biel Gölü'ndeki Mörigen'deki kazılan bir yerleşim yerinde bulundu. İşte 3.000 yıllık ok ucu hakkında merak edilenler..

Abone Ol

İsviçre'de ortaya çıkarılan yaklaşık 3.000 yıllık eserin Estonya'ya inen bir göktaşından demirle yaratıldığını açıklandı. Bu, meteoritik demirin Avrupa'da M.Ö. 800 veya daha erken bir tarihte ticaret yaptığını gösteriyor. Araştırmacılar tarihin bu kadar erken döneminde kullanılan meteoritik demiri bulmanın ne kadar sıra dışı olduğunu açıkladı.

Meteoritik demir kullanılarak yapılan nesneler Türkiye, Yunanistan, Suriye, Irak, Lübnan, Mısır, İran, Rusya ve Çin'de bulunurken, bu tür eserler daha önce sadece Polonya'da olmak üzere orta ve batı Avrupa'daki iki bölgede keşfedildi.Şimdi, ok ucu bulgusuyla, araştırmacılar Mörigen'i üçüncü olarak doğruladılar.

Uzmanlar daha önce ok ucunda kullanılan demirin, kazık konutundan sadece birkaç kilometre uzakta Dünya'ya düşen Twannberg göktaşından geldiğini düşünüyordu. Bununla birlikte, demirin analizi, durumun böyle olmadığını ve çalışmaya göre Polonya'ya düşen bir göktaşından gelen malzemenin de böyle olmadığını gösterdi.

Bern Doğa Tarihi Müzesi'ndeki Yer Bilimleri Bölümü başkanı baş çalışma yazarı Beda Hofmann, CNN'ye verdiği demeçte "Tunç Çağı boyunca Avrupa çapında ticaret iyi bilinen bir gerçektir: Baltık'tan Kehribar (muhtemelen ok ucu gibi), Cornwall'dan teneke, Mısır ve Mezopotamya'dan cam boncuklar" dedi.

Hofmann, İsviçre göllerindeki Tunç Çağı kazıklı köylerindeki çoğu insan zamanlarını tarıma, avcılığa ve balıkçılığa adamış olsa da, Mörigen'de bulunan bronz döküm kalıpları da dahil olmak üzere bazı insanların özel beceriler geliştirdiğine dair kanıtlar olduğunu söyledi. Çalışma Journal of Archaeological Science dergisinde yayınlandı.