İsviçre'de ortaya çıkarılan yaklaşık 3.000 yıllık eserin Estonya'ya inen bir göktaşından demirle yaratıldığını açıklandı. Bu, meteoritik demirin Avrupa'da M.Ö. 800 veya daha erken bir tarihte ticaret yaptığını gösteriyor. Araştırmacılar tarihin bu kadar erken döneminde kullanılan meteoritik demiri bulmanın ne kadar sıra dışı olduğunu açıkladı.

Meteoritik demir kullanılarak yapılan nesneler Türkiye, Yunanistan, Suriye, Irak, Lübnan, Mısır, İran, Rusya ve Çin'de bulunurken, bu tür eserler daha önce sadece Polonya'da olmak üzere orta ve batı Avrupa'daki iki bölgede keşfedildi.Şimdi, ok ucu bulgusuyla, araştırmacılar Mörigen'i üçüncü olarak doğruladılar.

Uzmanlar daha önce ok ucunda kullanılan demirin, kazık konutundan sadece birkaç kilometre uzakta Dünya'ya düşen Twannberg göktaşından geldiğini düşünüyordu. Bununla birlikte, demirin analizi, durumun böyle olmadığını ve çalışmaya göre Polonya'ya düşen bir göktaşından gelen malzemenin de böyle olmadığını gösterdi.

Hizbullah'tan İsrail'e sert tepki: Vereceğimiz karşılık daha sert olacak! Hizbullah'tan İsrail'e sert tepki: Vereceğimiz karşılık daha sert olacak!

Bern Doğa Tarihi Müzesi'ndeki Yer Bilimleri Bölümü başkanı baş çalışma yazarı Beda Hofmann, CNN'ye verdiği demeçte "Tunç Çağı boyunca Avrupa çapında ticaret iyi bilinen bir gerçektir: Baltık'tan Kehribar (muhtemelen ok ucu gibi), Cornwall'dan teneke, Mısır ve Mezopotamya'dan cam boncuklar" dedi.

Hofmann, İsviçre göllerindeki Tunç Çağı kazıklı köylerindeki çoğu insan zamanlarını tarıma, avcılığa ve balıkçılığa adamış olsa da, Mörigen'de bulunan bronz döküm kalıpları da dahil olmak üzere bazı insanların özel beceriler geliştirdiğine dair kanıtlar olduğunu söyledi. Çalışma Journal of Archaeological Science dergisinde yayınlandı.

Editör: Aliye Tulum