(Haber: Batuhan YAVUZ)

2024'te yapılacak olan yerel seçimler için partilerdeki hareketlilik devam ediyor.

Seçime aylar kala, anket şirketlerindeki tahminler de bu doğrultuda gündeme geliyor.

2023 genel seçimlerinden sonra Altılı Masa'dan ayrılan İYİ Parti, CHP ile 2019'da başlattığı ittifakı bozmuştu.

2019 yerel seçimlerinde İstanbul, Ankara ve İzmir'de aday çıkarmayan İYİ Parti, 2024 yerel seçimleri için tüm illerde ve ilçelerde aday çıkaracağını açıkladı.

Şimdilik İzmir'de Ümit Özlale'yi ve Eskişehir'de Melih Aydın'ı aday gösteren İYİ Parti lideri Meral Akşener, İstanbul ve Ankara'da henüz aday çıkarmadı.

Cumhuriyet Halk Partisi'nde (CHP) ise İstanbul ve Ankara'da yeniden Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş ile devam edileceği kararı alındı.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti); Ankara, İstanbul ve İzmir için adaylarını henüz açıklamadı. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın buralarda hangi adayları çıkaracağı hâlâ merak konusu.

"ANKARA'DA MANSUR YAVAŞ ÖNDE"

Yerel seçimlerle ilgili anketler sürerken; SONAR Araştırma Başkanı Hakan Bayrakçı, konuyla ilgili Dijital Gaste'ye konuştu.

Ankara'daki SONAR'ın yaptığı son anketlerle ilgili konuşan Hakan Bayrakçı, "Ankara'da Mansur Yavaş önde. Puan olarak İstanbul'a oranla biraz daha farklı önde. Muhtemelen Ankara'nın yapısından olsa gerek. Ama seçime kadar ne olur bilemem. Bir de adaya bağlı biliyorsunuz. Yani Cumhur İttifakı'nın adayına bağlı." dedi.

İstanbul'da ise söylendiği gibi Ekrem İmamoğlu'nun oy kaybı yaşamadığını belirten Bayrakçı, "Söylenenler gibi değil, yine İmamoğlu önde. Ama Ankara kadar farklı değil. Daha birbirlerine yakın rakamlarla... Ama yine İmamoğlu önde, o da muhtemelen ekonomik koşullar, siyasi kutuplaşmadan dolayı olabilir. Hizmete bakmaktan çok... Ben çünkü hizmetlerde durum nedir çok fazla yargılayamıyorum. Şahsen iyi bir hizmet yapıldı mı, yapılmadı mı karar veremiyorum. Çünkü gözleyemedim birkaç yıldır. Belediye hizmetleri bakımından söylüyorum. Ama toplumun tercihine bakarsak İmamoğlu önde." diye konuştu.

"İYİ PARTİ ADAY ÇIKARIRSA İSTANBUL'DA SONUÇ BİLE DEĞİŞEBİLİR"

"Millet İttifakı'nın dağılışı seçime etki eder mi?" sorusuna Bayrakçı, şöyle yanıt verdi:

14 Mayıs seçimlerini doğru bilmişti! Son anketlerinde CHP ve AK Parti arasındaki fark büyüdü! 14 Mayıs seçimlerini doğru bilmişti! Son anketlerinde CHP ve AK Parti arasındaki fark büyüdü!

"Eder. İYİ Parti bu şehirlerde etkili bir aday çıkarırsa İstanbul'u zaten büyük ölçüde etkiler. Yani İstanbul'da sonuç bile değişebilir. Ankara'da da Mansur Yavaş'ı bayağı bir zora sokar."

"EMEKLİYE EKİM'DE ZAM GELİRSE İKTİDAR LEHİNE OLUR"

Türkiye'de en düşük emekli maaşı şu anda 7 bin 500 lira. Emeklilerin bu durumunun sandığa nasıl yansıyacağı hakkında konuşan Hakan Bayrakçı, "7 bin 500 lira alan emekliler 6 aydır ağır sıkıntı çekiyor şu anda. Kimisi borçlanabilir, darlanabilir, bunalabilir. Ocak'ta bir zam ile nefes alacak diye düşünülüyor ama öyle olmaz. Daha doğrusu şöyle söyleyelim, bütçeyi bilmiyoruz. Eğer bu zamlar bu ay (Ekim) verilirse en az yarım puan, bir puan birçok yerde iktidarın lehine etki olur. Ama bunu Ocak ayına bırakırlarsa hiçbir faydası olmaz." ifadelerini kullandı.

Hakan Bayrakçı, son olarak İzmir'de ise durumun değişmeyeceğini ve CHP'nin tekrar kazanma ihtimalinin yüksek olduğunu kaydetti.

Editör: Batuhan Yavuz