Dünya

2 hafta içinde üçüncü mahkumu idam ettiler!

Singapur, şehir devletinin uyuşturucuyla ilgili suçlar için ölüm cezasını durdurma çağrılarına rağmen, uyuşturucu kaçakçılığından iki hafta içinde üçüncü bir mahkumu idam etti.

Abone Ol

Merkezi Narkotik Bürosu, 39 yaşındaki Singapurlu Mohamed Shalleh Abdul Latiff'in, yasalar uyarınca gerekli işlemlerin yapılmasının ardından Singapur'un Changi Hapishanesi'nde idam edildiğini açıkladı. Açıklamada, 54 gram (1.9 ons) eroin kaçakçılığı yapmaktan ölüm cezasına çarptırıldığı, bu miktarın "bir hafta boyunca yaklaşık 640 istismarcının bağımlılığını beslemek için yeterli" olduğu söylendi.

İDAM EDİLEN MOHAMED İÇİN SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİLER

Singapur'da ölüm cezası karşıtı bir savunucu olan Dönüştürücü Adalet Kolektifi, etnik bir Malay olan Shalleh'in 2016'da tutuklanmadan önce teslimat şoförü olarak çalıştığını söyledi. 2019'da cezalandırıldı, ancak temyiz başvurusu geçen yıl reddedildi. Grup, Shalleh'in duruşmasında, borçlu olduğu bir arkadaşı için kaçak sigara teslim ettiğine inandığını ve arkadaşına güvendiği için çantanın içeriğini doğrulamadığını iddia ettiğini söyledi.

Yargıç mahkemede, savunmayı kabul etmedi ve arkadaşına duyduğunu iddia ettiği güveni garanti edecek kadar yakın olmadığına karar verdi.

SİNGAPUR YASALARI ÖLÜM CEZASI VERİYOR

Singapur yasaları, 500 gramdan (17.6 ons) fazla esrar ve 15 gram (0.5 ons) eroin kaçakçılığından suçlu bulunan herkes için ölüm cezasını zorunlu kılıyor. Shalleh, bu yıl idam edilen beşinci kişi oldu ve şehir devletinin COVID-16 salgını nedeniyle iki yıllık bir aradan sonra Mart 2022'de asılmaya başlamasından bu yana uyuşturucu suçlarından idam edilen 19. kişi oldu.

GEÇEN HAFTA İKİ KİŞİ DAHA İDAM EDİLMİŞTİ

Cuma günü yaklaşık 45 gram (19 ons) eroin kaçakçılığı yaptığı için 31 yıl içinde asılan ilk kadın olan 1 yaşındaki Saridewi Djamani; ve 56 yaşındaki Muhammed Aziz Hüseyin, iki gün önce yaklaşık 50 gram (1.75 ons) eroin kaçakçılığı yaptığı için asıldı.

İnsan hakları grupları, uluslararası aktivistler ve Birleşmiş Milletler, Singapur'u uyuşturucu suçları için infazları durdurmaya çağırdı ve caydırıcı olarak etkisiz olduğuna dair kanıtların arttığını söyledi. Singapur makamları, ölüm cezasının uyuşturucu talebini ve arzını durdurmak için önemli olduğu konusunda ısrar ediyor.