ABD’deki Virginia Commonwealth Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Richmond VCU Tıp Merkezi'nden araştırmacılar, tıp merkezinde tedavi gören 30 etobur yetişkine 20 gram protein içeren bir burger sundu.

Araştırmada 10 kişiye domuz ve sığır etinden yapılmış bir köfte dağıtıldı, 10'una vegan et ikamesi verildi ve diğer 10 kişiye de vejetaryen fasulye burgeri servis edildi. Katılımcılara ayrıca az yağlı patates cipsi, tam tahıllı çörek ve su verildi. Hiçbir çeşniye veya sosa izin verilmedi.

Yemekten önce ve sonra kan ve idrar örnekleri alındı ve çalışma yazarları, etli burger yiyen katılımcılarda, amonyak üretimi ve hepatik ensefalopati ile ilişkili amino asitlerin, etsiz burger yiyenlere göre daha yüksek olduğunu bildirdi.

10 yıldır karın ağrısı çekiyordu! Böbreğinden çıkanı görünce şok olacaksınız 10 yıldır karın ağrısı çekiyordu! Böbreğinden çıkanı görünce şok olacaksınız

HEPATİK ENSEFALOPATİ KARACİĞER HASARINA NEDEN OLUYOR

Vücut yiyecekleri sindirdiğinde bağırsaklardaki bakteriler amonyak üretir. Atık ürün genellikle karaciğerde işlenir, ancak ciddi şekilde hasar görmüş karaciğerler bu işlevi yerine getiremez, bu da toksik kimyasal bileşiğin beyinde birikmesine neden olur. Hepatik ensefalopati, ciddi karaciğer hasarının neden olduğu bir beyin bozukluğudur.

Araştırmacılar bağırsak bakterilerinin ve diyetin amonyak düzeylerini etkileyebileceğini belirtiyor.

VCU gastroenterologu Dr. Jasmohan Bajaj yaptığı açıklamada, "Arada bir etsiz bir öğün yemek gibi diyetinizdeki küçük değişikliklerin bile sirozlu hastalarda zararlı amonyak düzeylerini düşürerek karaciğerinize fayda sağlayabileceğini görmek heyecan vericiydi."dedi.  

Dr. Jasmohan Bajaj, "Artık etsiz yemek tüketmenin amonyağı azaltmanın ötesinde beyin fonksiyonundaki sorunları ve karaciğer hastalığının ilerlemesini önleyip önlemediğini öğrenmek için daha fazla araştırmaya ihtiyacımız var" uyarısında da bulundu.

VEGAN BESLENME ÖNEM Mİ KAZANIYOR?

Çalışmanın ön sonuçları Clinical and Translational Gastroenterology dergisinde yayınlandı. Dr. Bajaj ve ekibi, vegan beslenmenin siroz ve amonyak düzeyleri üzerindeki etkisinin daha fazla araştırılması gerektiğini söylese de yalnızca bir öğün için vegan veya vejetaryen olmak, karaciğerleri siroz nedeniyle kalıcı olarak hasar gören yetişkinlerde zararlı amonyak düzeylerini azaltabildiği gözlemlendi.

Bu arada da doktorların et yiyen karaciğer hastalarını etin yerine bitki veya süt kaynaklarından elde edilen proteini koymaya teşvik etmesini umuyorlar.

Editör: Gülşah Yıldız